Çelik Kaynakçısı (Seviye 3)

Çelik Kaynakçısı (Seviye 3) mesleğinin eğitimini almış ve nitelik kazandırılmış kişiler tarafından yürütülmesi ve ilgili mesleki çalışmalarda kalitenin artırılması için;

 

11UY0010-3/A1: Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yeterlilik Birimi

11UY0010-3/B1: Elektrotla Ark Kaynağı (111) Yeterlilik Birimi

11UY0010-3/B5: Tel Elektrotla Metal-Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı) (131) Yeterlilik Birimi

11UY0010-3/B6: Tel Elektrotla Metal-Ark Aktif Gaz Kaynağı (MAG Kaynağı) (135) Yeterlilik Birimi

11UY0010-3/B9: Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı) (141) Yeterlilik Birimi

 

yeterlilik birimlerini kapsayacak şekilde hazırlanarak Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 21.11.2018 tarihinde yayımlanmıştır. 11UY0010-3 Çelik Kaynakçısı Seviye 3 Rev.04 Ulusal Yeterliliği kuruluşumuz tarafından belgelendirme programı olarak kullanılmakta ve içeriğinde yer alan tüm hususlar uygulanmaktadır.

 

Bu ulusal yeterlilikte Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olabilmek için aranan nitelikler ve belgelendirme süreci özetle aşağıdaki gibidir.

 

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER:

  • Kimlik fotokopisi
  • Belgelendirme Başvuru Formu (ıslak imzalı olarak kuruluşumuza teslim edilmesi gerekmektedir)
  • Sınav ücretinin ödendiğine ilişkin banka dekontu
  • Kişisel Verilerinin İşlenmesine İlişkin Açık Rıza (detaylarına KVKK menüsünden ulaşabilirsiniz)
  • Belge kullanım sözleşmesi (başvuru aşamasında veya belge almaya hak kazandıktan sonra ıslak imzalı olarak kuruluşumuza teslim edilmelidir) Sözleşme örneğine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yukarıda sayılan belgelerin tarafımıza ulaştırılması sonrasında başvurunuz değerlendirilir. Belge almaya engel bir durumunuz bulunmadığı takdirde sınav gün ve saatleri tarafınıza bildirilir.

 

BELGELENDİRME ÖN ŞARTLARI:

11UY0010-3 Çelik Kaynakçısı Seviye 3 Rev.04 Ulusal Yeterliliği kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarına başvuru yapmak için herhangi bir ön şart aranmamaktadır.

 

BELGE ALMAYA HAK KAZANMA ŞARTLARI:

Adayın yeterlilik birimlerine ilişkin olarak aşağıda detayları verilen sınavların tamamını başarı ile tamamlayan adaylar, 11UY0010-3 Çelik Kaynakçısı Seviye 3 Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.

 

Teorik Sınavlar:

Kaynak İşlemlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yeterlilik Birimi (11UY0010-3/A1) (Zorunlu Birim): Adaylar, 4 seçenekli, çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde en az 10 soruluk sınava katılırlar. Adayın başarılı olması için %60 başarı düzeyi sağlaması gerekmektedir. (Önemli Not: Bu sınavdan başarılı olamayan adaylar, diğer sınavlarından başarılı olsalar dahi Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanamazlar.)

 

Elektrotla Ark Kaynağı (111) (11UY0010-3/B1) (Seçmeli Birim): Adaylar, 4 seçenekli, çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde en az 10 soruluk sınava katılırlar. Adayın başarılı olması için %60 başarı düzeyi sağlaması gerekmektedir.

 

Tel Elektrotla Metal-Ark Asal Gaz Kaynağı (MIG Kaynağı) (131) (11UY0010-3/B5) (Seçmeli Birim): Adaylar, 4 seçenekli, çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde en az 10 soruluk sınava katılırlar. Adayın başarılı olması için %60 başarı düzeyi sağlaması gerekmektedir.

 

Tel Elektrotla Metal-Ark Aktif Gaz Kaynağı (MAG Kaynağı) (135) (11UY0010-3/B6) (Seçmeli Birim): Adaylar, 4 seçenekli, çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde en az 10 soruluk sınava katılırlar. Adayın başarılı olması için %60 başarı düzeyi sağlaması gerekmektedir.

 

Tungsten Asal Gaz Ark Kaynağı (TIG Kaynağı) (141) (11UY0010-3/B9) (Seçmeli Birim): Adaylar, 4 seçenekli, çoktan seçmeli ve her biri eşit puan değerinde en az 10 soruluk sınava katılırlar. Adayın başarılı olması için %60 başarı düzeyi sağlaması gerekmektedir.

 

 

Performans Sınavı:

Adaylar başvuru yaptıkları seçmeli yeterlilik birimlerinin her birinden ayrı ayrı uygulama sınavına katılırlar. Adayın başarılı sayılabilmesi için %80 başarı düzeyini sağlaması ve ulusal yeterlilikte “Kritik Adım” olarak belirlenen beceri ve yetkinlik ifadelerinin tamamından başarılı olması gerekmektedir.

Herhangi bir sınavdan başarısız olan adayların 1 yıllık süre içerisinde ücretsiz bir sınav hakkı daha bulunmaktadır.

 

Mesleki Yeterlilik Belgesinin Geçerliliği:

Seçilen metoda göre belgenin geçerlilik süresi 2 yıl veya 3 yıl olarak değişmektedir.

 

Yeniden Belgelendirme:

  1. a) Belge geçerlilik süresi 3 yıl olanlar için; 3 yıl sürenin sonunda belge sahibi yeniden performans sınava girerek belgelendirilir.
  2. b) Belge geçerlilik süresi 2 yıl olanlar için, son 6 aya ait yapmış olduğu 2 adet kaynak numunesine radyografik veya ultrasonik veya tahribatlı testlerden biri uygulanır. Kaynaklar hatasız veya tespit edilen hata kabul kriterleri içerisinde yer alıyorsa belge geçerlilik süresi 2 yıl daha uzatılır.

 

Gözetim:

Kişinin yeterliliğinin devam ettiğini izlemek amacıyla adayın performans sınavından başarılı olduğu tarihten itibaren ABEM tarafından değerlendirme yapılır. Belgelendirilmiş kişi, her 6 ayda bir SGK dökümü veya çalışma beyan formunu (Her bir işveren yetkilisine onaylatarak çalıştığına dair yazı veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir kanıt) gözetim süresi bitinceye kadar beyan eder.

 

Belgelenin Askıya Alınması:

–       Gözetim tarihi geçen belge sahipleri için belge öncelikle 15 gün askıya alınır ve gözetim sürecinin tamamlanması beklenir.

–       Gözetim sonucu performansı yeterli bulunmayan veya belge sahiplerinden kaynaklanan nedenlerle gözetimi yapılamayan belge sahiplerinin belgeleri askıya alınır. Askı sebebi ortadan kalktığında belgenin geçerliliği, belge geçerlilik süresi sonuna kadar devam eder.

 

Belgelenin İptali:

–       Gözetim sürecinde askıya alındıktan sonraki 15 gün içerisinde herhangi bir bildirim olmazsa belge iptal edilir.

–      Belgelendirme ve gözetim proseslerinde kasti olarak yanıltıcı ve yanlış bilgileri beyan ettiği anlaşılan ve/veya sahte evraka göre düzenlendiği belirlenen belgeler iptal edilir.

Loading