Belgelendirme Prosesi

Belgelendirme Başvurusu:

Belgelendirme başvuruları “Belgelendirme Başvuru Formu” ile Ankara İş Ekipmanları Belgelendirme Merkezine (ABEM) yapılır.

Başvuru yapmak isteyen adaylar başvurularını internet sitemiz üzerinden Ön Başvuru Formunu doldurarak yapabilirler. Ön başvuru yapan adaylara Belgelendirme Başvuru Formu ve başvuru da istenen belgeler 3 (üç) iş günü içerisinde eposta adreslerine gönderilir.

Başvurunun değerlendirmeye alınabilmesi için ıslak imzalı Belgelendirme Başvuru Formu’nun ve eklerinin ABEM’e ulaştırılmış olması zorunludur.

 

Başvuruda İstenen Belgeler:

  • Kimlik fotokopisi
  • Belgelendirme Başvuru Formu (ıslak imzalı olarak kuruluşumuza teslim edilmesi gerekmektedir)
  • Başvuru yapılan kapsama ilişkin ön şartların karşılandığına ilişkin belgeler
  • Sınav ücretinin ödendiğine ilişkin banka dekontu
  • Kişisel Verilerinin İşlenmesine İlişkin Açık Rıza (detaylarına KVKK menüsünden ulaşabilirsiniz)
  • Belge kullanım sözleşmesi (başvuru aşamasında veya belge almaya hak kazandıktan sonra ıslak imzalı olarak kuruluşumuza teslim edilmelidir) Sözleşme örneğine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Sınavlar:

Teorik ve Performans Sınavı şeklinde icra edilecek sınavların organizasyonu Belgelendirme Müdürü koordinesinde yürütülür. Sınav tarih ve saatleri ve sınavlar sonrası sonuçlar adaylara telefon, kısa mesaj veya eposta ile bildirilir.

 

Sınav Hakkı:

MYK mevzuatında aksi belirtilmedikçe adayların, teorik ve performans sınavlarından ayrı ayrı olmak üzere ikişer sınav hakkı bulunur. Bu maddeye uymayan hallerde MYK mevzuatı geçerlidir.

Sınav sonrası belgelendirme programında belirtilen başarı ölçütlerini karşılayamayan aday ücretsiz sınav haklarından birini kaybeder.

Sınav esnasında veya sonrasında iç doğrulama, denetim veya MYK değerlendirmesi sonucunda belgelendirme merkezinin kusuru sebebiyle sınavın geçersiz sayılması, iptal edilmesi durumunda adaylara ücretsiz sınav hakkı tanınır.

 

Belgenin verilmesi:

Belge almaya hak kazananlardan, Belge Kullanım Sözleşmesi’ni imzalamış olan adaylar Mesleki Yeterlilik Kurumuna bildirilir.

Baskısı tamamlanarak ABEM’e ulaşan belgeler, Belgelendirme Başvuru Formu üzerinde tercih edilen yöntemle 10 gün içerisinde belge sahibine teslim edilir veya gönderilir.

Belgenin geçerliliği, e-devlet üzerinden doğrulanabilir. Doğrulama sayfasına kolay erişim için Menü’den “Belge Doğrulama”yı seçebilirsiniz.

Belgelerin geçerlilik süresi ilgili ulusal yeterlilikte tanımlanan süre kadardır.

 

Belge Yenileme:

Belge yenileme başvurusu için başvuru dönemi belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden altı ay önce başlar ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinde sona erer.

Belge yenileme başvuru döneminin başlangıç tarihinden önce ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

Daha önce belge verilmiş olan kişilerin belge yenileme dönemi başladığında, belgelerinin geçerlilik sürelerinin dolmak üzere olduğu ve belge yenilemek için izlemeleri gereken adımlar eposta, kısa mesaj veya telefonla bildirilir.

Belgenin yenilenebilmesi için mevcut belgenin geçerli durumda olması gerekir, geçerliliği askıya alınmış veya iptal edilmiş durumdaki belgeler için belge yenileme yapılamaz.

Belge yenileme başvuruları, ilgili ulusal yeterlilik kapsamında hazırlanan belgelendirme programının Belge Yenileme başlığı altında belirlenen şart, usul ve esaslar ile birlikte Belgelendirme Başvuru Prosedürüne uygun olarak kabul edilir.

 

Belge Kapsamının Değiştirilmesi:

Belgenin verilme kapsamında, ilgili yeterlilik revizyonundaki köklü değişikler durumunda, program komitesi talebine istinaden, belgelendirilmiş kişi tekrar sınava tabi tutulabilir. Bu sınav, yeniden belgelendirme döneminde yapılır. Mevcut belge süresince geçerlidir.

Belgelendirme programında ilave değerlendirme gerektirecek şekilde bir değişiklik olduğunda (Revizyon vb.), ilgili program kapsamında belgeli tüm adaylar e-mail, sms veya telefon ile bilgilendirilir ve Web sitemizde talep gerektirmeksizin kamuya açık hale getirilir.

 

Belgenin Yeniden Basılması:

Belge sahipleri belgelerinin yırtılma, bozulma/deformasyon, kayıp, hatalı basım vb. sebeplerle belgelerinin yeniden basılmasını talep edebilirler.

ABEM kendisinden kaynaklanan hata sebebiyle oluşacak yeniden basım masraflarını üstlenir.

 

Belgenin Askıya Alınması:

Aşağıda belirtilen durumların ortaya çıkması halinde ilgili belgeler en az 6 ay en fazla belge geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır;

  • Belge sahibinin gözetim süreçlerinde gerekli kanıtları sunmaması,
  • Belgeye konu ulusal yeterliliklerde tanımlı bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmadığına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması,
  • Belgenin konusu dışında kullanılmasına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması,
  • Marka ve logonun belge sahibi tarafından sehven hatalı kullanılması,
  • Belge sahibinin değişiklik olması halinde belgelendirme merkezine iletmesi gereken bilgileri zamanında iletmemesi.

 

Belge geçerlilik süresi içerisinde belge sahibinin, ilgili ulusal yeterlilik kapsamındaki mesleği geçici süreyle yapamayacak duruma geldiğini bildirmesi veya herhangi bir bildirim olmaksızın durumun tespit edilmesi durumunda tespit edilen hususların ortadan kalktığı resmî belgelerle kanıtlanıncaya kadar ilgili belge askıya alınır.

 

Belgenin İptali:

Aşağıda belirtilen durumların ortaya çıkması halinde ilgili belgeler iptal edilir;

  • Belgeli kişinin belgesinin askıya alınması halinde gerekli olan düzeltici faaliyetleri verilen sürede yerine getirmemesi,
  • Belgeli kişinin belgesinde tahrifat olması,
  • Dış denetimlerde ve/veya iç denetimlerde gerçekleştirilen sınavların uygun olmadığının tespit edilmesi,
  • Belgeli kişinin belgede belirtilen yetkinliği kaybetmesi,
  • Belge geçerlilik süresinin dolması ve belge yenilemenin yapılmaması,
  • Marka ve logonun kasten hatalı kullanımı,

halinde belge iptal edilir.

 

İtirazlar:

Ankara İş Ekipmanları Belgelendirme Merkezinin belgelendirme sürecine yönelik olarak başvuru sahibi, belge sahibi, adaylar veya işverenleri herhangi bir iletişim vasıtası ile aşağıda belirtilen konularda yazılı ya da sözlü itirazda bulunabilirler;

-Belgelendirme Başvuru kararına,

-Sınav Değerlendirme ve kararlarına,

-Sınav sorularına,

-Gözetim kararlarına,

-Yeniden belgelendirme kararlarına,

-Belgenin askıya alınması veya iptali kararlarına,

 

İtiraz süreci hakkında detaylı bilgiye İtiraz ve Şikayet başlığı altından ulaşabilirsiniz.